Toate companiile încearcă pe toate căile și mai ales prin cele de marketing să ne facă să cumpărăm produse care încă nu sunt mature din punct de vedere tehnic, aici făcând parte și televizoarele din gama si anii 2014-2016 inclusiv cu diverse sisteme de operare care sunt ca parte de interfață destul de greoaie, inclusiv ANDROID-ul de la SONY, partea de conectică incă nu este bine pusa la punct deoarece industria de profil incă nu stie ce variantă de HDMI va merge fluent cu imagini 4K/60fps în practică, în momentul de fată mizânduse pe cartea HDR care încă nu are specificații destul de clare implementate, 3D-ul dispărând ușor, ușor, așa cum se va întâmpla probabil și cu realitatea virtuală și implicit cu dorința de a controla casa și căminul printr-un televizor. Probabil că în doi-trei ani vom ști mai sigur pe ce carte sa mizăm, dar până atunci nu strică o doza de scepticism atunci când cumpărăm ceva, mai ales cand știm ca de exemplu un procesor octa-core s-ar putea să nu merite o investitie substantială în cumpărarea unui televizor și nici multe pocnitori de marketing care ne îmbie cu partea de control a casei prin televizor, deoarece nicăieri nu se spune cât de scumpe sunt modulele de control smart-home. Iar cât despre ecranale QLED aparute in 2017 ramân destul de rezervat deoarece la bază tot un ecran LCD rămâne, în tabăra cealaltă mai rămânând anumite probleme si pe partea ecranelor OLED. Așa că gândiți-vă bine înainte de a face o achiziție costisitoare !
Datorită faptului că vechea plasmă Samsung începuse să facă anumite figuri s-a pus problema achiziţionării unui televizor nou şi alegerea avea să fie în prima fază destul de uşoară gândindu-mă că cele Full HD au cam ajuns înspre sfârşit, m-am oprit asupra celor din noua generatie UHD sau 4k cum mai sunt ele cunoscute, cel mai mare impediment fiind preţul, aceste aparate fiind foarte scumpe, cele din gama de jos plecând de la 10.000 de lei în sus iar cele din gama medie sau SUHD sărind lejer de 17.000 de lei la o diagonală de 65 de inchi sau 165 cm. Cert este ca până la urmă după o studiere şi o cercetare temeinică, m-am oprit la modelul SAMSUNG UE65JS8500 la care mi s-a părut raportul calitate-preţ cel mai avantajos la scorul de 13.500 de lei în promoţie la un magazin destul de cunoscut. Mai există şi posibilitatea achiziţionării modelului de anul trecut adică din seria HU la preţuri mult mai mici, cam la nivelul de 10.000-11.000 la care există posibilitatea de upgrade prin aşa numitul Evolution Kit SEK 3500, acest kit fiind de fapt inima sistemului, aducând pe generaţiile mai "vechi" de televizoare din 2014 facilităţile celor din 2015 adică partea de SMART motorizată prin noul sistem de operare TIZEN care este mult mai rapid, procesoare mai puternice si noua telecomandă Magic model 2015, la preţul de 350-400 de euro. Problema cu aceste kit-uri este foarte simplă şi anume că sunt sublime dar lipsesc cu desăvârşire, ele negăsindu-se pe nicăieri în Europa, cei de la ComputerUniverse.de făcându-mi un estimat de sosire prin luna noiembrie.Astfel încât am dat banii (mulţi,foarte mulţi) şi am primit acasă modelul UE65JS8500 adică un model 2015. Deoarece, personal cred că la ceilalţi producători plătesti firma, în rest tehnologiile fiind cam aceleaşi dar cu alte denumiri pompoase ca şi la SAMSUNG totuşi am considerat firma coreeană ca fiind cea mai bună la televizoare în raportul calitate/preţ. Aici ar fi intrat in discuţie şi LG-ul care are ecranul drept dar are panelul LCD-IPS care clar nu are cel mai bun nivel de negru şi asta fiind vizibil cu ochiul liber ceea ce m-a facut să renunţ şi la această firmă plus ca aparatele din seria 950 au o construcţie care dau senzaţia de ieftin şi făcute la repezeală. Sony şi Panasonic au ieşit din start din această cursă fiind destul de prohibitive la aproape aceleaşi caracteristici, cei de la Sony implementând pe gama 2015 sistemul de operare Android ceea ce nu este rău deloc.
- MINI DICTIONAR
HDR
Cea mai controversată facilitate ale noilor televizoare din 2015 este HDR-ul care din păcate este disponibilă doar de la anumite surse de semnal şi mai ales din BLURAY UHD. Este o tehnologie relativ nouă care face părțile luminoase ale imaginii într-adevăr luminoase, păstrând în același timp părțile întunecate la un nivel de negru corespunzător. Acest interval dintre lumină și întuneric cunoscut sub numele de rată de contrast, se presupune a fi mai mare pe televizoare HDR-READY decât pe televizoare standard. În termenii cei mai simpli, aceasta înseamnă un televizor mai luminos, dar numai în zonele de pe ecran care au nevoie. Rezultatul este o imagine care apare într-adevăr și seamănă mai mult cu ceea ce am vedea în lumea reală. În plus, mai multe date disponibile pentru mai multe detalii în părțile luminoase și întunecate ale imaginii, marele dezavantaj ramânând sursele de semnal foarte limitate.
RATA DE REFRESH
Simplu şi concis înseamnă de câte ori pe secundă se va reîmprospăta un cadru de imagine iar cu cat valoarea exprimata în Hz v-a fi mai mare cu atât imaginea afişata va fi mai clară şi asta datorită imperfecţiunilor native ale ecranului LCD care privesc în primul rând rata de raspuns ce poate fi destul de mare la modelele ieftine, imperfecţiuni care pot fi "păcălite" prin tot felul de controlere electronice, introducerea a mai multor cadre pe secunde sau de intercalare a unor cadre negre care vor păcăli ochiul să vadă imaginea cât mai clară pe ecran.Din fericire foarte mulţi privitori nu sunt deranjaţi de neclaritatea pe imagine a obiectelor în mişcare aşa încât dacă activaţi sau nu aceste artificii electronice depinde de dvs.Deci până la urmă lucrurile nu sunt deloc simple aşa cum v-am minţit la început.
HDMI
Relativ noi, conectorii, cablurile şi controlerele electronice HDMI suportă unele din cele mai rapide standarde de transfer al datelor video-audio-internet fiind upgradate periodic, în momentul de faţă existând versiunea 2.0a.La JS8500 toate intrările HDMI sunt compatibile cu HDCP 2.2 (sisteme de criptare a datelor pentru protectie tip copyright) și HDMI 2.0, capabile de a accepta rezoluţia 4K la 60 de cadre pe secundă și 4: 4: 4 Chroma rată de subsampling (nu vă bateţi capul cu aceşti termeni). Samsung spune că aceste intrări vor fi upgradate la HDMI 2.0a pentru viitoarele dispozitive HDR, dar nu a fost încă determinată metoda de a face acest lucru deoarece şi în industria standardizărilor domneşte o oarecare confuzie !
DPI
Dot per inch sau câte puncte active sunt pe un ecran pe o anumită suprafaţă sau rezoluţia panoului respectiv, densitatea fiind dictată de distanţa la care este privit afişorul respectiv.La un telefon cu o diagonală de cinci inchi de exemplu, este îndeajuns o densitate de 300 de dpi şi asta pentru majoritatea userilor, datorită distanţei mici de la care sunt privite aceste aparate adică între 15 şi 30 de centimetri.Situaţia se schimbă în cazul televizoarelor, unde distanţa de vizonare este de ordinul metrilor astfel încât un ecran HD are doar 40-45 de dpi iar un televizor UHD în jurul a 150 de dpi.
MENIU DE SERVICE
Pentru a intra în meniul de fabrică pentru cei care doresc şi ştiu să modifice anumiţi parametri luaţi telecomanda de bază şi cu televizorul oprit apăsaţi secvenţa de butoane "INFO"-"MENU"-"POWER". Dacă nu aveţi idee despre ce puteţi face în acel meniu este bine să uitaţi acest paragraf, anumite modificări ducând la scoaterea televizorului din garanţie sau şi mai rău, defectarea iremediabilă a acestuia.
DOLBY VISION
Cel mai redutabil concurent de pe piaţa televizoarelor LCD LED care se laudă cu controlul individual a 11.000 de led-uri, ceea ce măreste fantastic de mult rata de contrast a televizoarelor.
1.TELEVIZORUL
Incă de la primirea coletului am fost impresionat de mărimea cutiei şi de modul de ambalare şi aici v-aş ruga să nu aruncaţi ambalajele din polistiren fiindcă datorită formelor lor special concepute vă vor ajuta sa montaţi în primul rând piciorul sau standul de susţinere care nu este usor de loc, aici trebuind să fiţi foarte atenţi să nu montaţi ceva gresit, dar oricum televizorul se va bâţâi lejer pe respectivul suport. Sistemul de notare a televizoarelor SAMSUNG este destul de simplu, primele litere însemnând tehnologia pe care este făcut aparatul, UE însemnând LED cifrele următoare indicând diagonala exprimată în inchi,a treia litera indică anul de fabricaţie a televizorului respectiv, de exemplu F-2013,H-2014,J-2015 litera a patra identificând tipul panelului şi anume HD, FULL HD, U-UHD si S-Super Ultra HD astfel încât să spunem UE55HU9500 indică un televizor LED cu diagonala de 55 de inchi,an de fabricaţie 2014 cu tehnologie ULTRA HD. Seria 8500 este din gama de mijloc a companiei sud-coreene dar fiind situat în gama entry level la clasa S, intrând totuşi în gama S-UHD având încorporată tehnologia Nano Crystal Color, toate modelele SUHD de Samsung pentru 2015 și 2016 având încorporată această nouă tehnologie care promite o paletă largă de culori. Aceasta este versiunea Samsung a tehnologiei Quantum Dot ale firmelor concurente. Stratul de cristale Nano (numit stratul QDEF) reprezintă de fapt mai multe straturi de peliculă ultra subțire situate între LCD (cristalele lichide) și stratul de sticlă de protecție din față. Beneficiile tehnologiei sunt o gamă de culori mai largă (mai multe culori) prin Nano Crystal Diffuser Film. Gândiți-vă la stratul Nano Crystale ca la un convertor de culoare care ajută la crearea de mai multe culori şi mai saturate, culorile fiind mult amplificate. În practică pot spune că am observat clar o îmbunătăţire a culorilor faţă de un model 7500 dar totuşi nu foarte semnificativ încât să pot spune că aceasta noutate aduce foarte mari schimbări dar fiindcă vorbim de panouri LCD orice îmbunătăţire ajută la eliminarea defectelor deja cunoscute ale acestei tehnologii. Aparatul se pare că v-a suporta şi vestita funcţie HDR care va face parte din noile caracteristici ale noilor playere BLU RAY UHD, deocamdată standardul nefiind încă bine pus la punct. Televizorul per ansamblu este construit din materiale premium şi se vede că este dintr-o clasă superioară, totul, de la standul frumos lucrat până la toate materialele folosite creând senzaţia unui televizor de calitate acesta impresionând prin ecranul imens cu rama subţire din aluminiu, astfel încât imaginea rezultată este una foarte cinematică şi foarte realistă dând senzaţia că imaginea levitează undeva în aer şi de aceea încercaţi pe cât posibil să vă cumpăraţi televizorul cu o diagonală cât mai mare pentru a nu a avea după aceea regrete târzii în ce priveşte mărimea ecranului,iar acest sfat este adresat în primul rând cinefililor şi celor pasionaţi de sport. Ca parte de conectică televizorul vine cu o cutie metalica separată denumită ONE CONNECT MINI,
cu design foarte reuşit (unde se află şi o parte electronică a televizorului) care are patru intrari HDMI, o ieşire optică şi două intrari USB 2.0.,BOX care se conectează la TV printr-un cablu gros de 1.5 m cu nişte mufe speciale, cutia respectivă având avantajul de a putea fi amplasată în anumite zone ale televizorului reducând astfel uşor numărul de cabluri necesar pentru diverse conexiuni. Pe spatele televizorului mai găsim o mufă USB 3.0 pentru conectarea unor camere video, mufa pentru conectare prin cablu la internet, intrări video component,intrare audio video normală, ieşire audio line, ieşirea de căsti, mufa ETHERNET şi mufele pentru semnal antenă terestră, prin cablu TV, prin satelit şi bineînţeles intrarea pentru card C.I.,toate acestea fiind mai mult decât ar avea nevoie un utilizator obişnuit.Şi fiindcă am pomenit de electronică partea de SMART şi anumite motorizări ale imaginii sunt asigurate de procesoare QUAD CORE, modelul imediat superior adică JS9000 fiind tactat de procesoare OCTA CORE. Bineînţeles că televizorul are un modul WIFI încorporat şi care se comportă foarte bine.
2. IMAGINEA
Venind ca utilizator de plasmă în lumea LCD-ului, aşteptările nu au fost foarte mari dar după câteva ore de vizionare impresia mi-a fost schimbată radical şi datorită tehnologiilor de vârf ca Peak Illuminator Pro sau partea de Micro Dimming televizorul având un PQI sau factor de calitate al imaginii de 1900 mult mai jos decât modelul JS9500 care are factorul mult mai mare si anume 2400 PQI, faţă de JU7500 care are doar 1300. PQI a fost introdus de Samsung din 2015 pentru a diferenţia clasele şi nivele de calitate al imaginilor televizoarelor din gama 2015 şi mai sus şi vă rog să mă credeţi că reflectă realitatea, având posibilitatea să văd la lucru un JS9500 care pot spune că are imaginea foarte aproape de nota 10 datorită procesoarelor Octa Core obţinând fluiditatea mişcării imaginii plus iluminarile ultra-rapide pe zone şi nivele de contrast foarte ridicate, dar oricum diferenţa de bani fiind foarte mare pentru mine care aveam un buget limitat, modelul de top a rămas o dulce amintire. Revenind la JS8500 ledurile se află amplasate în rama ecranului pentru a putea ca televizorul să fie cât mai subţire, acesta fiind trendul la toţi marii producători plus că mai intervin şi costurile de producţie mai mici, dar oricum ecranul de pe 8500 are mici probleme de clouding la iluminare aproape de maxim şi anume valoarea 16, dar imaginea este mai mult decât strălucitoare dar şi de neprivit. Rata de refresh declarată de producător este de 120 Hz, imaginea fiind imbunatăţită şi prin dimming local, cei de la SAMSUNG neprecizând în câte zone controlabile sunt împărţite LED-urile de pe rama ecranului. Am efectuat reglajele pe imagine şi am adus valorile la aceste nivele: iluminare spate 10 sau maxim 11 contrast 85 luminozitate 40 claritate 35 culoare 50 sau 55 nivel dinamic mediu şi am dezactivat aproape tot ce ţine de procesarea electronică a imaginii deoarece mai ales la film apare aşa numitul efect de telenovelă (soap opera effect) dând senzaţia că toate filmele sunt realizate pe un platou de televiziune. Oricum imaginea primeste de la mine o bine meritată notă de 8.7 fiind aproape perfectă în cele mai multe cazuri,cu niste culori vii şi luminoase, o imagine foarte cinematică şi cu un contrast absolut superb, cu o fluiditate incredibilă chiar şi la scenele 4K cu bitrate foarte mare, anumite bâlbâieli fiind observate la anumite scene foarte întunecoase sau la scrisul alb pe fundal negru mai ales la finalul filmelor unde apar imagini de acest gen. Televizorul face o scalare pe întreg ecranul absolut superba (şi aici nu există dubii) mai ales din sursele de semnal FULL HD, de multe ori neştiind dacă sursa de semnal respectivă este 4K sau 1080p, aşa încât în 90 la sută din cazuri va fi afişată o imagine mai mult decât corectă şi foarte bună calitativ, care v-a încânta pe toata lumea, asta întâmplându-se şi cu sursele de semnal SD care au imaginea curată.Există posibilitatea foarte bine venită de a putea ajusta dimensiunile imaginii dupa preferinţe, această funcţie fiind utilă la filmele cu bare sus-jos,bare care pot fi micşorate în dimensiuni având o suprafaţă utilă de imagine mult mai mare chiar daca există anumite pierderi pe lateral, eu folosind această functie la fiecare film care are bare negre sus-jos în asa-numitul ecran de 21:9 sau ULTRA WIDE SCREEN. Totodată, televizorul are posibilitatea de a împărţi ecranul în două, într-unul din ecrane putând fi rulate aplicaţii iar în celălalt putând fi vizionat un canal TV, existând şi posibilitatea de a face PIP urmărind cu sonor un canal central şi altă imagine de dimensiuni mai mici ca monitor, funcţie utilă mai ales în cazul transmisiilor TV sportive. Am încercat şi vestita funcţie Fotbal LIVE care auce toate setările de iluminare şi culoare înspre maxim, cu înregistrarea automată a întregului eveniment sportiv, cu posibilitatea de a putea avea reluări şi a face zoom instant pe anumite zone de ecran,funcţie care pe mine m-a obosit teribil aşa încât în mod sigur nu am să o mai folosesc vreodată. Cuplând un stick de memorie USB destul de vechi, televizorul l-a recunoscut imediat şi mi-a cerut permisiunea de a îl formata într-un sistem propietar, fiind gata de înregistrare pe stickul respectiv.Este bine de ştiut că înregistrările respective nu pot fi văzute decât pe televizorul care a efectuat înregistrarea. Imaginea înregistrată este foarte bună calitativ, dar nimeni nu a ştiut (nici cei de la SAMSUNG ROMÂNIA) să îmi spună la ce rezoluţie maximă înregistrează TV-ul şi nici durata maximă de înregistrare pe un stick de 16 Gb. Oricum încă mai butonez aşa încât voi afla singur şi aceste amanunte.
4.ECRANUL
S-a făcut destulă vâlvă în jurul curburii ecranului pe care producătorii au introdus-o ca pe cea mai importantă descoperire dupa foc,roata şi PEPSI.Adevărul este că ecranul curbat nu oferă absolut niciun fel de "imersie" în imagine ci doar aduce mai multe reflexii nedorite pe ecran, deci atenţie unde amplasaţi televizorul. Dupa câteva zile de privit la acest televizor nici măcar nu mai mă intereseaza curbura ecranului fiindcă pur şi simplu am uitat de ea, aceasta găselniţă fiind clar o poveste frumoasă de marketing fără nicio valoare în practică.
5.SUNETUL
Aici a intervenit o schimbare majoră în bine faţă de multe alte televizoare foarte subţiri,sunetul fiind redat de doua difuzoare performante plus un Woofer care asigură un sunet incredibil de curat şi excelent spaţializat chiar şi la nivele destul de mari ale sunetului, televizorul având toate tehnologiile de vârf din domeniu ştiind să citească cam toate formatele începând cu Dolby Digital, DTS şi terminând să zicem cu AAC.Vrând şi mai mult de la partea de sunet am legat la ieşirea de căşti două boxe de calculator mai performante (din cele din lemn) şi astfel am scutit banii pe un soundbar, sonorul fiind absolut superb, televizorul având posibilitatea firească de ai taia imaginea în momentul când se ascultă posturi de radio pe TV.
6.SMART TV
Anul acesta Samsung a venit în forţă cu un nou sistem de operare denumit TIZEN care este mult mai cursiv in operare si mult mai bine structurat semănând destul de bine cu WebOS de pe LG, în partea de SMART a televizorului fiind o plăcere să navighezi prin magazinul coreenilor în căutare de aplicaţii, aici intervenind şi o anumită slăbiciune deoarece limbajul de operare fiind nou, nu sunt nici foarte multe aplicaţii româneşti pe care să le pot folosi cu plăcere în afară de Gandul.info şi încă vreo doua, celelalte fiind făcute la repezelă, vezi cazul Cinemagia unde am cinematografele şi ar trebui să am şi programul lor, dar în loc de acest lucru mi se prezintă nişte trailere. În schimb YOUTUBE şi browserul nativ al SMART TV sunt destul de reusite, cel putin browserul fiind foarte bine gândit fără lag-uri sau alte probleme în navigare. Din păcate şi partea de SMART mai are unele probleme, mai ales lag-uri în funcţionare sau întârzieri nedorite, în anumite momente televizorul înţepenind pur şi simplu secunde în şir chiar şi în funcţionarea normală de televizor atunci când se lucrează prin MAGIC REMOTE.
7.TELECOMANDA ŞI MENIUL
La pachet televizorul vine cu două telecomenzi din care una este normală şi comandă televizorul prin infra-roşu iar cealaltă este aşa numita SMART TOUCH care comandă televizorul prin Bluetooth având o formă destul de ciudată, care s-a vrut destul de ergonomică dar care este foarte obositoare prin forma sa de hotdog uşor curbat, în acest sens înţelegându-mă mai bine cu clicker-ul celor de la LG care are şi centrul de greutate bine calculat. Telecomanda se împerechează imediat cu televizorul şi are două zone distincte unde în partea de sus găsim un buton cu touch care odată atins activează un pointer pe ecran şi nişte simboluri grafice cu cele mai folosite funcţii, adică SONOR,MENIU/123,LISTĂ CANALE şi bineînţeles un shortcut către partea de SMART. Totodată în partea superioară găsim butoanele fizice pentru MENIU şi sursele de intrare, SUNET şi CANALE iar în partea inferioară un mini-pad cu butoanele fizice de rigoare, marele avantaj fiind că pot fi comandate şi alte aparate, începând cu STB-ul celor de la UPC, BLU-RAY-ul Samsung şi terminând cu amplitunerul JVC. Bineînteles că nu pot fi executate operatii complexe ci anumite funcţii de bază, canal, sunet şi anumite porţiuni din meniu. Oricum telecomanda este un plus binevenit pentru televizor şi sper ca odată cu trecerea timpului acomodarea să fie din ce în ce mai mare. În partea de jos mai sunt butoanele de RETURN controlul playerului de pe TV si functia EXTRA. Meniul este usor restilizat faţă de anii trecuti ramânând la fel de uşor de folosit şi de înţeles. La prima pornire a televizorului veţi fi asistaţi de un ghid care vă v-a călăuzi prin setările televizorului pentru primul contact cu el, în maxim cinci minute aparatul fiind gata de folosire. MENIU/123 va apare în partea superioară sub forma de dale care pot fi rearanjate dupa bunul plac şi care conţin toate setările televizorului, inclusiv funcţia EXTRA apelabilă de pe telecomanda MAGIC care micşorează imaginea de bază şi aduce în dreapta posibilitatea de a căuta pe TWITTER date sau dacă se discută ceva despre emisiunea respectiva.
TELECOMANDA DE LA SERIA DIN 2014 - MULT MAI REUSITA
SETUP-UL TELEVIZORULUI
După două săptămâni de utilizare, mare parte din cele scrise in review rămân valabile dar bineînţeles cu unele amendamente.
Aşa cum la vechile recordere era un chin să reglezi ceasul de pe afişaj, aşa a rămas şi în zilele noastre aranjarea canalelor de televiziune intr-o ordine dorită de utilizator şi asta indiferent de producătorul care fabrică TV-ul respectiv. Noroc că există şi programe sau site-uri care ajuta fantastic de mult la acest lucru şi cel mai bun de departe este samychan unde puteţi aranja lista şi canalel in ordinea pe care o doriţi dvs. cu amendamentul ca televizorul respectiv să suporte funcţia de export-import a listei de canale. În această categorie intră toate televizoarele SAMSUNG dela seria D în sus si secvenţa este destul de simplă.Scanaţi canalele si după aceea vă duceti la MENU - BROADCASTING (CANALE) - CHANNEL SETTINGS (SETARE CANAL) - şi alegeţi EXPORT LISTĂ CANALE, listă care v-a fi salvată pe stickul ataşat. Introduceţi stickul intr-un computer şi duceţi-vă la samychan de unde importaţi lista dvs., cea în format .zip. Editaţi-o şi exportaţi-o inapoi pe stick tot sub forma de arhivă .zip, veţi fi fi îtrebat daca REPLACE , YES şi asta este tot. Introduceţi stickul in televizor şi importaţi lista respectivă, după care televizorul se va opri şi reporni având lista cea nouă aranjată după cum aţi editat-o.
TELECOMANDA
Pentru mine cel puţin este o telecomandă destul de nereuşită atât datorită formei de cremwurşti, total neinspirată, cât si centrului de greutate prost calculat plus că totuşi cursorul de pe ecran nu urmeaza destul de fin gesturile făcute cu telecomanda având momente când cursorul se mişcă totalmente haotic pe ecran, la un moment dat chiar blocându-se secunde bune spre frustrarea utilizatorului. Am un amic care are HU8500 şi telecomanda făcută mult bine decât cea de anul acesta, care din motive care îmi scapă funcţionează ireproşabil pe JS8500 eu folosind în acest moment telecomanda plasmei din 2009 care este mare, cu butoane aerisite şi care deocamdată mi se pare foarte OK, ştiind toate comenzile noului televizor eu comandându-mi un remote de la modelul anterior de TV.
PORNIRE RAPIDĂ
Aparatul are şi o funcţie de pornire rapidă care poate fi dezactivată, astfel televizorul la pornire afisând sigla " SUHD SAMSUNG ", pornirea rapidă neavând acoperire în practică deoarece interfaţa grafică se încarcă destul de greu şi anume cam după 20 de secunde, în acest timp aparatul refuzând orice comandă.Cineva mi-a sugerat un reset general al aparatului ceea ce voi fi face. Blocajele din timpul funcţionării apar din când în când, teleziyorul refuzând orice comandă timp cam de apoape zece secunde.
IMAGINEA
Rămân la părererea iniţială când am spus că imaginea este peste medie, cinematică, având culori excelente fără bâlbâieli chiar şi cu materiale 4K unde totul se transormă radical, vazând HOUSE OF CARDS în UHD unde pur şi simplu am rămas fascinat de ce poate televizorul in materie de 4K ne mai vorbind de un sample cu VIAŢA LUI PI, fişier cu capabilităţi HDR unde televizorul a dat tot ce putea fără ezitări ale imaginii.
Bineînţeles ca anumite probleme de iluminare ale panoului EDGE LED rămân fiind specifice inclusiv probleme de clouding dar care nu pot fi observate pe imagine aproape sub nicio formă, totuşi nivelul de negru nefiind cel dorit mai ales in scenele întunecate, aici modelul 9500 fiind net superior.
Totuşi discuţiile de genul nivelului de negru, valorile lui pe hârtie, contrastul şi valorile lui specificate rămân pentru cei mai puritani şi cei mai cârcotaşi, pâna la urmă televizorul descurcându-se cu brio in 95 la sută din cazuri, dealtfel prietenii mei nesesizând niciuna din probleme specificate de mine, fiind ultra entuziazmaţi de calitatea imaginii şi mai ales de cele cu transmisii sportive indiferent de genul lor.
7.FINAL 2017
Partea cu UHD-ul seamana un pic cu mersul pe sarma deasupra unui lac plin cu crocodili deoarece aparatele sunt bune, dar materiale UHD destul de putine sau aproape inexistente, eu vazand cap-coada un sezon din HOUSE OF CARDS si impresia a fost una extraordinara fiindca este cu totul altceva,clar si fara niciun dubiu. Am mai vazut o portiune din VIATA LUI PI care iar m-a dat pe spate, iar in rest materiale de prezentare ordinare, asa incat sunt destul de satul de serpi, broaste, papagali si alte oratanii frumos colorate plus diverse peisaje.
Ideea este ca aparatele SAMSUNG mai de top fac un up-scalling de foarte buna calitate si daca sursa HD este buna, atunci si imaginea va fi nemaipomenita.
Aici mai intervine o problema si anume ca nu tot ce se emite pe satelit este obligatoriu sa fie compatibil sau sa poata fi redat de catre televizor deoarece standardele sunt destul de diversificate. Asta o spun prin prisma unui amic din SUA care este damblagiu pe zona de video avand la activ pana acum doua LG-uri OLED pe care le-a returnat datorita faptului ca mai toate culorile deviau inspre violet chiar daca imaginea per total este fabuloasa datorita contrastului de negru. Pana la urma si-a luat varianta europeana a lui JS9500 cu diagonala de 78 de inchi,parca, de care este multumit si care are si posibilitate de upgrade prin cutiuta cu partea de conectori deoarece aceasta, la modelele 9000 si 9500 are si electronica ce se ocupa de procesarea imaginii ceea ce inseamna ca totusi cu bani mai putini poti imbunatati si calitatea imaginii pe viitor. La modelul 8500 cutia respectiva nu face upgrade decat la partea de SMART si la telecomanda.
Cat despre TIZEN acesta este un sistem de operare aflat la inceput care se misca binisor dar nu nemaipomenit, iar aplicatiile sunt destul de putine si unele destul de [moderat] fara niciun fel de exagerare, asa incat nu as putea spune ca sunt dat pe spate de gaselnita celor de la SAMSUNG care pana la urma e o chestie mai de marketing, la fel ca si ecranul curbat care are valoarea egala cu ZERO.
Dupa ultimul studiu facut de cei de la SAMSUNG, in tara noastra doar zece la suta din televizoare sunt conectate la internet pentru a putea fi folosit si modulul de SMART, asa incat comentariile asupra sistemului TIZEN sunt de prisos chiar daca unii utilizatori,cum sunt si eu de exemplu folosesc partea de SMART destul de mult, preferand sa imi beau cafeau si sa vad stirile prin browserul TV-ului sau din alte aplicatii.Poate cu timpul se vor dezvolta incat sa reprezinte o alternativa a variantei cu ANDROID a celor de la SONY.
Oricum am observat ca rata de scadere a pretului pe un aparat este cam de 40 la suta pe an, dar fabricantii vin in fiecare an cu alte gaselnite pentru a iti forta mana si a cumpara modelul din anul respectiv. Puteam cumpara cu 4000 de lei mai putin, modelul de anul trecut HU8500 dar puse side by side cu JS8500, procesarea modelului de anul trecut este clar mai slaba imaginea suferind si de macro-blocuri la miscari rapide. In schimb HU avea camera incorporata si sigla SAMSUNG iluminata.
Cu toate astea, datorita diagonalei mari si datorita procesarii cata de cat corecte nu imi pare rau ca l-am cumparat dar deocamdata viitorul 4K este destul de incert fiindca nu exista o standardizare clara pe acest segment.
Adica am luat-o de la cap ca si acum 7 ani cand mi-am luat primul HD si vreun an de zile ma uitam doar la vreo doua posturi high definition.
Asa ca daca ati crezut ca cineva poate avea raspunsul la intrebarea "a cumpara sau a nu cumpara 4K", mai ales la preturile astea, v-ati inselat amarnic, totul fiind dictat de bugetul de care dispuneti, pana la urma .
Gama SUHD din 2015 este aproape câştigătoare în privinţa unor aspecte privind imaginea, deşi la modelul 8500 si nici la modelul 9000 lucrurile nu sunt deloc perfecte, S-ul respectiv provenind de la "Superior picture quality, Stunning contrast, Striking brightness and Spectacular colour". JS8500 chiar dacă este un entry-level la clasa aceasta, se dovedeşte a fi un concurent redutabil din toate punctele de vedere, începând cu piciorul de susţinere şi terminând cu rama ultra-subţire care parcă face imaginea să pluteasca prin aer, un televizor care impresionează plăcut atât ca design dar şi ca televizor de top la aproape toate capitolele (hm!), iar cei care îşi doresc să atingă aproape perfecţiunea au la dispoziţie modelul JS9500, dar vor trebui să scoată din buzunar în plus, o sumă deloc de neglijat dar până la urmă acest lucru este dictat de bugetul fiecăruia dintre noi. După o saptămână de folosire, suma cheltuită nu mai mi se pare atât de mare, fiind destul de entuziasmat de acest aparat, mie ramânându-mi un singur regret...ca nu am avut bani de o diagonala mai mare. Notă finală : 8.3
PLUSURI : + design absolut reuşit + materiale premium + limbajul de operare TIZEN şi partea de SMART sunt destul de reuşite + sunet impecabil + imagine destul de bună, contrast bun, culori vii şi nivel de negru bun
MINUSURI : - preţul foarte mare - laguri în funcţionarea normală şi în funcţia de SMART - imaginea care putea fi mai bună pe nivelul de negru - telecomanda MAGIC care este destul de incomod de folosit - incarcare lenta a interfetei grafice
No comments:
Post a Comment