Continut popular pe blog

24 June 2017

Review și sfaturi combină frigorifică LIEBHERR CNef 4015 cu No Frost sau Ghid pentru alegerea frigiderului perfect!

Review și sfaturi combină frigorifică LIEBHERR CNef 4015 cu No Frost sau Ghid pentru alegerea frigiderului perfect!
După 25 de ani în care vechiul GORENJE și-a făcut datoria cu brio dar care începuse să obosească și să crape plasticul pe la toate încheieturile, am ajuns la concluzia că a venit vremea documentării pentru cumpărarea unui nou frigider sau a unei combine frigorifice. Din experiența anterioară destul de frustrantă cu dezghețatul fostului frigider cam la șase sau opt luni am hotărât ca noul frigider să fie ori NO FROST pe toate compartimentele sau măcar NO FROST la partea de congelator și cu dezgețare automată pe partea de frigider și de preferat cu partea de congelator jos deoarece se umblă mult mai rar în aceea zonă.
Mic dicționar explicativ:
DIVERSE MODELE DE FRIGIDERE
Frigider cu o ușă
Este frigiderul clasic cu congelatorul încorporat în frigider în partea superioară, supra-numit și frigiderul studențesc, fiind și cel mai ieftin din gamă. Nu este recomandat în zonele cu trafic foarte mare deoarece  gheața de pe congelator se va topi în mod constant.
Combină frigorifică side by side
Este cel mai uzitat model în zona Americii dar a prins destul de bine și în Europa dar în casele unde poate fi introdus, datorită dimensiunilor destul de generoase. Este foarte practic și congelatorul poate fi și el foarte incăpător având o multitudine de funcții suplimentare cum ar fi mașina de făcut gheață, dispenser de apă de capacitate mare. Unde se poate, este chiar recomandat acest model. Cei de la HOTPOINT, LIEBHERR, SAMSUNG și BEKO au în producție așa ceva pentru Europa.
Frigider tip combina frigorifică (congelator sus sau jos)
Este poate cel mai uzitat model de frigider în care cabinetul frigiderului este totalmente separat de congelator cevea ce se traduce printr-un consum mai mic și printr-o perioadă de dezghețare mai mică a frigiderului. Modelele actuale au două circuite separate de circulare a aerului prin ventilatoare separate.
Combină frigorifică cu trei uşi (FRENCH STYLE)
Este o versiune mai nou apărută a modelului anterior, dar care are uşa superioară, de pe partea frigiderului, din două jumătăţi (nu neapărat egale, depinde de model). Este o construcţie foarte practică. Oferă avantajul modelelor side-by-side de a avea uşi înguste, care ocupă puţin spaţiu în poziţia deschis, dar fără dezavantajul acestora repectiv spaţiul interior îngust. De asemenea putem deschide doar o jumătate a frigiderului când manipulăm produse mărunte, ceea ce este atât practic cât şi economic, menţinându-se mai bine temperatura interioară. Deşi sunt tot mai apreciate în occident, pe piaţa românească sunt deocamdată o raritate, în magazinele de electrocasnice gasindu-se destul de rar.
SISTEMUL NO FROST
Frigiderul Total No Frost nu necesită dezgheţarea congelatorului sau a frigiderului, ci este capabil să limiteze formarea mucegaiului şi a mirosului urât înăuntru, datorită unui sistem alcătuit dintr-un singur motor, cu un singur vaporizator, cu ajutorul unui aparat de ventilaţie şi tratare a aerului, care nu permite îngheţarea, absorbind aproape toți vaporii produşi de mâncare. Aerul rece este de tip uscat, ceea ce poate duce la uscarea alimentelor proaspete precum legumele și fructele de aceea este bine ca acestea să fie acoperite cu folie de plastic înainte de a fi puse în frigider, inclusiv sticlele să fie bine astupate. La cele cu sistemul MULTI FLOW inconvenientul uscării alimentelor este aproape insignifiant. Unele combine îmbină sistemele clasice cu dezgețare automată a frigiderului cu sistemul NO FROST la congelator și care sunt de departe cele mai avantajoase, ținând cont că modele TOTAL NO FROST datorita tehnologiei au tendința sa consume mai mult si sa aiba la aceeasi dimensiune cu un frigider clasic, o capacitate un pic mai mica in interior. Mai este de evidențiat faptul că unele combine au tendința de a fi mai zgomotoase lucru normal pentru sistemul NO FROST, dar asta nu înseamnă că vorbim de niște combine zgomotoase ci doar de unele sunete aleatorii generate de sistemul în sine.
SISTEMUL CLASIC DE RĂCIRE AUTOMATĂ
Dezghețarea automată este denumirea comercială a sistemului static de răcire. Acest sistem de răcire se caracterizeaza prin faptul că în spatele peretelui inferior se produce un strat de gheață în urma căruia compartimentul frigiderului se răceste. Din pricina diferenței de temperatură se produce un condens care îngheață și care este preluat de un canal colector, aflat în partea inferioară a peretelui, condens care se duce pe evaporizator (un recipient din plastic aflat deasupra compersorului) și care ajută și la răcirea acestuia. Este un sistem uzitat de producători ca Miele, Liebherr, Siemens și alții si este practic cel mai clasic sistem de dezghetare.
MOTOR INVERTER DIGITAL
Ei bine, tehnologia inverter pe care aproape toți marii fabricanți se laudă că au inventat-o sau au dezvoltat-o, are la bază un model de compresor care funcționează prin alimentare cu energie electrică în curent continuu, simbolizată clasic prin prescurtarea DC (Direct Curent). Prin această utilizare compresorul poate funcționa continuu la turații foarte mici, fără a fi necesară pornirea rapidă a acestuia atunci când necesarul de aer rece, sau cald, este solicitat de sistemul de climatizare prin senzorii săi. Astfel, pornirile și opririle succesive sunt cele care cresc consumul de energie electrică și conduc în același timp la accentuarea gradului de uzură al unui compresor clasic alimentat în curent alternativ AC (Alternativ Curent). Prin urmare din start avem de-a face cu un compresor care va fi comandat de unitatea externă în concordanță directă cu menținerea temperaturii setate de către utilizator, astfel încât corecțiile sa fie de line, continue și fără înregistrarea unor vârfuri de consum energetic, aspect care conduce la lipsa variațiilor de tensiune aplicate compresorului. Astfel, spre exemplu, la pornirea aparatului, temperatura dorită va fi realizată într-un timp mult mai scurt fiindcă unitatea de comanda va folosi întreaga capacitate a compresorului inverter pentru atingerea in cel mai scurt timp a nivelului de temperatura stabilit. Pe YOUTUBE veți găsi foarte multe filmulețe cu exemplificări practice iar principalii producători care promovează acest tip de motor sunt asiaticii de la LG sau SAMSUNG care au inventat  o denumire și mai pompoasă adică DIGITAL INVERTER ceea ce înseamna că motorul este comandat de un modul digital, lucru logic de altfel dar care dă bine la consumatorul casnic.
CLASE ENERGETICE
B sau B+ mari consumatoare de energie
A+ clasă normală
A++ clasă economică
A+++ clasă ultra economică
Aici povestea este destul de simplă ținând cont că un frigider vechi din clasa B înregistrează un consum energetic cu până la 80% mai mare comparativ cu unul din clasa A+. Conform unei analize bazate pe mai multe surse din industria de profil, aparatele frigorifice noi, eficiente energetic (clasa energetică A+ și peste), înregistrează economii semnificative față de aparatele vechi de 5 ani până la 15 ani. De exemplu, un frigider vechi de 10 ani are un consum de energie de 560 kWh/an, spre deosebire de un aparat nou din clasa A+, care înregistrează un consum de numai 255 kWh/an. În ceea ce privește consumul de energie pe durata de viață, un aparat nou din clasa A+ înregistrează o economie de 2.475 kWh, ceea ce reprezintă o economie a costurilor pe durata de viață de cincisprezece ani de 1.342 lei. Prin alegerea unui aparat frigorific de clasa A++ în locul unuia de clasa B se obține o economie anuală de energie de până la 241 kWh/an, mai arată specialiștii. Oricum, practic cele din clasa B au dispărut de pe piață de câțiva ani buni iar recuperarea costurilor prin economia de energie se face simțită abia dupa cel puțin opt sau zece ani de la cumpărarea unui aparat mai eficient energetic. Unii fabricanți au în indicativele lor și denumirea PLUS sau clasa (să spunem!) A+++ SUPER-PLUS ceea ce nu este decât o găselniță de marketing aceste aparate costând destul de mult și consumând aproape la fel ca celelalte din aceeași clasă cu trei de plus. Oricum, o combină normală cu o capacitate de cam 350 de litri utili consumă anual energie cam de 140 - 170 de lei ceea ce este destul de rezonabil ținand cont că este vorba de un aparat care stă tot timpul în priză. de retinut faptul ca automat cu cat un aparat este dintr-o clasa mai economica cu atat aparatul respectiv va fi mult mai scump si amortizarea mult mai indelungata.
GRADUL DE SATISFACȚIE AL CONSUMATORULUI EUROPEAN
Aici lucrurile se complică destul de mult deoarece ce știam în practică privind calitatea si fiabilitatea se năruiește în urma acestor sondaje. Foarte mulță lume de la noi se plânge de calitatea produselor ARCTIC sau BEKO dar am cunostințe pe la diverse multinaționale care folosesc în sediile lor BEKO sau ARCTIC și care merg de ani buni fără probleme ținând cont și de faptul că sunt frigidere de trafic greu deci și foarte chinuite dar cu toate acestea aceste aparate rezistă fără probleme. Oricum turcii de la BEKO sunt printre cei mai mari producători europeni pe unități produse și vândute și atunci este normal să apară și mai multe probleme mai ales că produsele lor sunt foarte ieftine comparativ cu cei de la MIELE să spunem. Astfel în anii 2015 și 2016 s-au făcut niște sondaje pe un număr de 35000 de clienți deținători de frigidere și mașini de spălat pentru a se stabli gradul de satisfacție față de anumite mărci și care au fost cele mai comune probleme la aceste aparate. Cele mai comune probleme au fost:
- la sistemul nofrost
- închiderea ușilor
- termostatul
- compresorul
- probleme electrice
- probleme de alimentare
Multe din aceste modele le găsim și pe piața românească. Este drept că modelele de la Miele nu sunt deloc ieftine, acesta fiind un brand premium și asta fără niciun fel de obiecție! 
imaginea de mai jos se traduce astfel* 



*Indicele de fiabilitate ia în considerare vechimea dispozitivului, numărul de defecte și severitatea acestora. Acestea sunt medii exprimate în 100. Cu cât este mai mare scorul, cu atât mai mare gradul de satisfacție sau fiabilitatea este mai buna! Sondajul a fost realizat in Franta, Spania, Italia si Porugalia si au raspuns peste 35000 de intervievati.
În foarte multe alte clasamente vom găsi pe primele locuri la confort și fiabilitate, Samsung-ul (să spunem ca exemplu modelul din 2015, RB37J5029 dar care a fost și este mai scump de 3100 de lei fiind de clasă energetica A+++. Pe următoarele locuri apar frigiderele BOSCH, LG, HAIER, LIEBHERR, BEKO și WHIRPOOL. La coada clasamentului se află firma CANDY și din nou BEKO cu alte modele.
CAPACITATEA FRIGIDERULUI
În principiu se aplică o regulă simplă și astfel un frigider care are o capacitate până în 300 de litri ar trebui să fie în regulă pentru o familie formată din două persoane iar pentru fiecare persoană în plus se mai adaugă incă cincizeci de litri și eventual un congelator de sine stătător pentru familiile cu mai mult de trei copii mici. Ideal pentru familiile cu mai multi membri sunt combinele frigorifice side by side, care pot avea si multe alte dotari mai "exotice" ca de ememplu o masina de facut gheata, care poate fi cuburi sau maruntita, plus dispenserul de apa care poate avea dimesiuni foarte generoase.
MADE IN :
Un alt aspect care poate nu este de neglijat este și țara unde au ales majoritatea producătorilor să fabrice electrocasnicle respective astfel încat o să fiți uimiți când veți afla că LIEBHERR se fabrică în Bulgaria și majoritatea motoarelor în Brazilia, SHARP este fabricat în Turcia, BOSCH a ales să își fabrice produsele în Turcia iar compresoarele în China, SAMSUNG, LG, HOTPOINT sunt fabricate în Polonia și exemplele pot continua la nesfârșit dar nu poate stabili cred că nimeni calitatea versus țara de fabricație. Sau cel puțin sper că mărcile respective să dețină un control strict asupra procesului de fabricație.



DIMENSIUNI
Dacă locuiți la bloc trebuie să măsurați foarte atent spațiul de intrare mai ales, frigiderele de 60 de centimetri lățime fiind cele mai uzuale singurul mod de a câștiga spațiu în interiorul aparatului fiind înălțimea sau acolo unde locul permite putând fi alese modele de 70 de centimetri lățime. Frigiderele side by side (care mi-au plăcut cel mai mult!) nu pot fi băgate aproape sub nicio formă într-o locuință de bloc normal, nici cu ușile demontate deoarece aceste modele sunt de regulă și foarte adânci.
PANOUL ELECTRONIC DE CONTROL DE PE UȘĂ
Poate unul din cele mai inutile gadgeturi de la un frigider, mai ales că pentru dispunerea lui pe ușă veți mai plăti două trei sute de lei în plus și asta în funcție de complexitatea lui, mai ales că peste nouăzeci la sută din ele indică temperatura setată și nu cea existentă în fridider. Este sistemul la care veți umbla cel mai puțin și odată reglată temperatura de lucru vă asigur că veți uita total de acest panou.
SEARCHING.....
Și astfel cu lecția învățată și cu zâmbetul pe buze am pornit în căutarea frigiderului perfect, conviins fiind că în trei zile voi ști ce model să cumpăr...am știut după trei săptămâni de șters praful prin toate magazinele dar am șters de pe listă BEKO și ARCTIC dar asta din simplul motiv că am doi veri care au avut modele de la cele două firme și au cam avut necazuri cu ele, dar privind graficul de mai sus apar și aici îndoieli. Înainte de toate trebuie să vă stabiliți un buget dar care să aibă și o variație de trei patru sute de lei și ce produs să fie, adică o combină sau un frigider clasic cu congelator încorporat model de evitat de altfel în cazul în care acesta trebuie să suporte un trafic intens. Am știut în cazul meu ce voiam, adică să coste cam două mii de lei, să fie combină frigorifică cu congelatorul jos și să aibă cel puțin dezhețare NO FROST măcar pe congelator, să fie cât mai modular cu putiință, să aibă afișaj electronic pe ușă, motor cu INVERTER...și multe altele. Prea multe criterii și dupa trei săptămâni rămăseseră doar capacitatea să fie cam la 350 de litri deci o înălțime de doi metri, congelatorul jos și NO FROST la congelator pentru frigider optând pentru dezghețare automată. Astfel în cursă au rămas modele de la LG și SAMSUNG care sunt foarte frumoase și destul de bine gândite dar cu o modularitate mai retrânsă, HOTPOINT, reușite ca design dar ambele mărci fiind NO FROST  aveau foarte mult spațiu ocupat de cutiile pentru legume ceea ce pentru mine a reprezentat un dezavantaj major, plus prețul LG-ului care era de 2900 de lei la promoție. Foarte multe modele pun prețul pe design și mai puțin pe latura practică și anume o modularitate cât mai mare a interiorului așa cum sunt unele modele de la SAMSUNG cu sertarul Easy Slide și care nu are o utilitate practică decât acela că dă bine la imagine. 



Și apoi să fim sinceri și să recunoaștem că în afară de tot felul de gadgeturi electronice adăugate frigiderelor care poate fac viața mai frumoasă dar și foarte scumpă, în industria frigului nu s-a inovat nimic de cel puțin zece ani în rest totul fiind variațiuni pe aceeași temă de cel puțin 30 de ani. A se vedea astfel modelele side by side LG și SAMSUNG din 2017 dotate cu ecrane LCD pe ușile frigiderului, cu sistem de operare Windows 10 și care se poate conecta la internet si la viitoarea casa inteligenta a viitorului de care inceput sa se vorbeasca. Sa nu mai vorbesc si de camerele video în număr de zece de pe frigidrul SAMSUNG 2017 care iți arată tot ce ai in frigider fără a mai fi nevoie sa deschideți ușile ca să nu mai punem la socoteală faptul că respectiva combină frigorifică poate identifica alimentele lipsă și poate face comanda pe internet pentru a vă fi aduse acasă. 




Dar cum până acolo mai sunt cel puțin câțiva ani buni, m-am oprit din visare așa încât am ales modelul LIEBHERR CNef 4015, alegere care s-a dovedit a fi mai mult decât inspirată la un preț aproape corect de 2550 de lei. De notat că modelele care au litera N în indicativul aparatului au cel puțin frigiderul sau congelatorul cu funcția NO FROST înglobată.
Combina frigorifică LIEBHERR CNef 4015 - review si pareri
Cei de la LIEBHERR au o tradiție destul de mare în a fabrica tot felul de parate frigorifice pentru toate buzunarele și în general scot produse din gama premium lucru care se vede înca de la despachetare, modelul ales impunând prin calitatea execuției și chiar dacă este fabricat în Bulgaria se vede că nimic nu a fost lăsat la voia întamplării. Frigiderul dispune de funcția DUO-COOLING ceea ce înseamnă că există doua sisteme separate de circulare a aerului prin ventilatoare separate. Se vede imediat gândirea nemțească modelul fiind gândit să fie cât mai practic cu putiință și cât mai ergonomic. Astfel, mânerele metalice impunatoare sunt cu balamale și gândite astfel încât niște pinteni să împinga în peretele lateral al combinei pentru ca ușa să se deschidă cât mai ușor posibil. Înauntru avem patru rafturi de sticlă late și unul care se poate strânge la jumătate pentru a face loc unui produs mai voluminos. Pereții sunt gândiți de asemenea manieră încat rafturile să poată fi mutate pe toată înăltimea cam din cinci în cinci centimetri fără a fi nevoiți ca pentru asta să scoatem raftul complet afară! Iluminarea în cabinetul frigiderului este asigurată bineînțeles de o lampă cu Leduri puternice care la deschiderea ușii se aprinde lin de la zero până la maxim. Ce mi-a plăcut a fost faptul că nemții nu s-au lăudat cu chestia asta mai ales că aproape toți ceilalți producători au facut o campanie de marketing foarte agresiva din faptul că aparatele lor sunt iluminate cu led-uri. 
Pe ușa frigiderului domnește aceeași modularitate nemțească și astfel rafturile de sticle sau borcane pot fi mutate dupa bunul plac, plus anumite rafturi au și niște piese pe șină care pot delimita spațiul de pe raft. 


La partea superioară se găsește ventilatorul POWER COOLING, care ajută foarte mult la răcirea rapidă a alimentelor, dar care pentru un consum mai mic, poate fi dezactivat din meniul panoului de control. Am probat această funcție și întradevăr chiar a reușit să aducă alimentele la o temperatură joasă, foarte rapid. Frigiderul este cu dezghețare automată pentru mine reprezentând până la urmă un bonus, câștigând spațiu din lipsa cutiei speciale de legume, aceasta existând bineînțeles, fiind de dimensiuni destul de generoase dar fără alte reglaje și biz-briz-uri. În cabinet se mai găsește (ca și la ceilalți fabricanți) un raft orizontal pentru sticle și care spre surprinderea este foarte practic. Frigiderul propiu zis a o capacitate de 269 de litri si clasa energetica A++ consumul mediu anual fiind de 252 KWh sau de 0,68 KWh la 24 de ore ceea ce nu este rau deloc.
Acest model are înglobate mai multe tehnologii propietare care probabil pot fi găsite și la alți fabricanți sub alte denumiri:
Combinele cu sistem DuoCooling au două circuite de răcire reglabile complet separate, permiţând control independent şi precis al temperaturii în compartimentele frigider şi congelator. Acest sistem asigură performanţă ideală în răcirea şi congelarea alimentelor. Mai mult, cu sistemul DuoCooling nu se face transfer de aer între compartimentul răcitor şi congelator, în concluzie nu se poate realiza transferul de mirosuri dintr-un compartiment într-altul sau deshidratarea alimentelor. Funcția automată SuperFrost reduce temperatura din spaţiul interior în cel mai scurt timp până la -32°C. Aceasta asigură o congelare a alimentelor deosebit de precaută. Vitaminele, gustul și aspectul se păstrează în mod optim. După terminarea procedurii de congelare, aparatul revine automat pe funcţionare normală. Funcția automată SuperCool scade temperatura din compartimentul frigiderului până la +2°C – ideală pentru răcirea rapidă a alimentelor proaspăt depozitate. După ce răcirea s-a încheiat, temperatura setată este restaurată în mod automat. Funcția SuperCool este controlată de timp doar când este activată, în acel moment fiind activă pentru o durată de 6 ore. În acest timp, aparatul funcționeaza la cea mai rece temperatură, cu ventilatorul pornit. Aceasta functie v-a consuma un pic mai multă energie electrică.
CONGELATORUL: 
Aici dispunem de o capacitate netă de 87 de litri, valori normale pentru un frigider cu lățimea standard de 60 de centimetri și doi metri înălțime, și sunt proiectate special pentru blocurile normale de locuit. In compartimentul congelatorului, gasim trei sertare din care cele doua superioare sunt full transparente ceea ce usureaza enorm identificarea diverselor alimente. Totodata sertarele pot fi scoase si mutate mai sus sau mai jos pentru a face loc unor alimente cu volum mare, un exemplu ar fi un curcan congelat care ar încăpea între sertarul unu de jos și cel superior. Congelatorul dispune de funcția automată SuperFrost care face congelarea simplă, rapidă și economisește energia electrică. Aceasta reduce rapid temperatura la -32°C si creează aerul rece necesar pentru a păstra vitaminele vitale din produsele ce trebuiesc congelate. Ca parte de recomandare este bine să nu folosiți această funcție pentru mai puțin de trei kilograme de alimente ce trebuiesc rapid congelate. De îndată ce alimentele sunt complet congelate, funcția SuperFrost se comută înapoi în modul normal după un numar maxim de 65 de ore și astfel ajută la economisirea energiei electrice. Comutarea se poate face și manual din panoul de comandă.
PANOUL DE CONTROL
Este simplu și intuitiv pe bază de Touch Control, afișând la deschiderea ușii temperaturile setate pentru frigider și pentru congelator, de aici putând fi apelate sau anulate funcțiile de bază Super Cool (răcire rapidă în frigider) care poate fi setată cu timer până la dezactivare, Super Frost (congelare rapidă a unei cantități mari de alimente), ventilatorul frigiderului care poate fi activat/dezactivat din panoul de control, funcția Child Lock care împiedică modificarea setărilor de către copii, funcția Sabath care seamănă foarte bine cu funcția ECO de pe alte frigidere, astfel încât la activarea acestei funcții, frigiderul intră într-un regim de lucru super-economic stingând până și afișajul panoului, dar este o funcție care se recomandă a nu fi folosită deoarece puteți găsi alimentele alterate. De aici se poate dezactiva și alarma de usă deschisă care nu este foarte deranjantă, aceasta bipăind ușor de câteva ori pentru a anunța faptul că ușile sunt deschise. Nu am lăsat mai mult timp vreo ușa deschisă ca să văd  dacă nu cumva alarma ar începe să sune mai mult timp, dar pentru mine faptul că aceasta este destul de discretă este un plus. Ultima funcție de pe panou este aceea de ON/OFF care permite închiderea frigiderului din afișaj fără a fi necesară scoaterea din priza.
DIVERSE
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să reglați piciorușele frigiderului ca acesta măsurat cu o bulă de nivel să fie perfect plan orizontal ceea ce îi va asigura o funcționare corectă și silentioasă dar mare atenție fiindcă este (în funcție de podea!) o operație destul de laborioasă. Daca nu aveți la îndemană o bulă de nivel folosiți o aplicație pentru smartphone care îndeplinește aceiași funcție cu brio. După despachetare am așteptat două ore până la pornire conform unei legende, deoarece în manual se specifică faptul că pauza de doua ore până la cuplarea frigiderului la sursa de curent se face doar în urma unei reparații ceea ce a necesitat vidarea și încărcarea cu freon. Este recomandat ca alimentele să fie băgate în frigider de abia după două ore de la pornire deoarece doar atunci temperatura în frigider începe să scadă, dar practic regimul normal de lucru este atins după mai bine de 24 de ore, când combina frigorifică va porni din ce în ce mai rar motorul pentru răcire. Sunetul scos de compresor este aproape insesizabil iar din când în când scoate un fel de mieunat discret, derutându-l total pe motanul casei care nu mai știe ce să creadă. Temperaturile recomandate de producător sunt de cinci grade în frigider și minus optsprezece grade în congelator, iar după două săptămâni de folosire fiind într-totul cu aceste recomandări. Bineînțeles că ușile sunt reversibile și pot fi mutate de pe stânga pe dreapta dar cu recomandarea ca această operație să fie facută de un tehnician autorizat, și încercați pe cât posibil să nu scoateti folia de protectie de pe usi decât după efectuarea acestor operații.
Tragând linie, modelul acesta face parte din gama frigiderelor aproape clasice, cu o linie sobra, cu uși de metal inox anti-amprentă cu adevarat, cu un design sobru și elegant totodată impunând respect și facând notă frumoasă în orice tip de bucătărie. Este lucrat foarte atent, cu materiale premium și fără niciun rabat de la calitate ceea ce confirmă producatorul LIEBHERR ca unii dintre cei mai buni de pe piață si chiar dacă nu veți găsi tot felul de briz-briz-uri electronice pe aceste aparate (în acest segment de preț!) veți avea în schimb siguranța că ați achiziționat un aparat frumos, durabil și foarte bun și vă asigur că nu veți regreta nicio clipă alegerea făcută. Iar dacă nu dispuneți de o anumită sumă, în definitiv puteți gândi filozofic, și anume că frigul este același indiferent dacă este să coste câteva sute sau cateva mii de lei.


PLUSURI :

+ impecabil lucrat
+ materiale premium
+ ușa este din inox anti-amprentă
+ foarte silentios
+ modularitate în interior absolut impecabilă (Vario Space)
+ rafturile pot fi mutate fără a fi necesara scoaterea lor afară
+ frigider cu decongelare automată
+ congelator NO FROST
+ alarmă usă discretă
+ funcție SUPER COOL
+ funcție SUPER FROST


MINUSURI:

- poate prețul ?! ( nu cred!)




google6b1f1b6642b6e86f.html

15 June 2017

Date despre noile specificatii HDMI 2.1

Foarte multi posesori de televizoare din generatiile mai vechi, care doresc sa isi cumpere un televizor din modelele 2016-2017 si care sunt echipate cu porturi HDMI 2.0A sunt intr-o dilema destul de mare dupa anuntarea trecerii in "curand" la HDMI 2.1.




HDMI 2.1 este deja anuntat, si va fi pus în aplicare pe tot felul de dispozitive de la televizoare si receptoare la playere Ultra HD Blu-ray. Dar asta nu înseamna ca ar trebui sa puna semne de intrebare la cumpararea unui televizor nou acum. Si iata de ce.


În primul rând, specificatia HDMI 2.1 nu a fost înca finalizata, desi,  este de asteptat sa se întâmple cândva între lunile aprilie si iunie a acestui an. Odata ce caietul cu specificatii este publicat, producatorii pot începe procesul de punere în aplicare a HDMI 2.1 în noile produse, care vor ajunge pe piata în 2018, cel mai devreme in trimestrul doi si asta in cel mai fericit caz.


În al doilea rând, desi HDMI 2.1 va oferi o crestere foarte mare a latimii de banda - pâna la 48Gbps de la 18Gbps în versiunea curenta 2.0A HDMI - aceasta marime este nejustificata pentru formatele existente, cum ar fi Ultra HD Blu-ray, care necesita o latime de banda de maxim 18Gbps. (Si acest lucru este valabil doar pentru filme trase la 60fps (cadre pe secunda). Majoritatea continutului de pe UHD Blu-ray este inregistrat la 24fps, ceea ce necesita mult mai putina latime de banda.) De ce avem nevoie totusi de o noua versiune HDMI cu capacitate suplimentara a latimii de banda? Gânditi-va la acest lucru ca o investitie în viitor: HDMI 2.1 este conceput pentru a sprijini diverse caracteristici viitoare, cum ar fi rezolutia 8K si marirea cadrelor pe secunda la 120fps. De asemenea, acesta actualizare sustine dinamic HDR (ceva ca formatul Dolby Vision, care functioneaza cu formatele HDMI actuale, dar nu foarte bine ), rate variabile de reîmprospatare a ecranului pentru jocuri, si îmbunatatirea functiei audio Return Channel (eARC), care va permite un streaming surround bazat pe diverse sisteme de sunet, cum ar fi Dolby Atmos si DTS: X, de la un televizor la un receiver.

Situatia actuala a HDMI 2.1 este un pic incerta dar va permite unele lucruri interesante, dar o mare parte din acestea nu vor fi pe piata mai devreme de cativa ani. Între timp, v-ati putea bucura de filme Ultra HD cu o gama dinamica ridicata în ambele formate HDR10 si Dolby Vision, ambele fiind sustinute pe noile modele OLED LG, si de catre noii jucatori de pe piata Ultra HD Blu-ray, cum ar fi Oppo cu modelul UDP-203 ( în asteptarea unei actualizari de firmware viitoare). În ceea ce priveste actualizarea curenta de viteza 2.0A HDMI, pentru a sprijini caracteristicilele specifice HDMI 2.1, cum ar fi eARC si Dynamic HDR, partea de licentiere si upgradare "va depinde de implementarea producatorilor." Cu alte cuvinte, ar fi posibile viitoare update-uri, dar nu ar fi foarte sigure metodele respective si deocamdata nimeni nu stie cum vor putea fi facute acestea.

Victor.iOS